DİZ ALTI (TRANTİBİAL) AMPUTASYON

Anasayfa  >  Blog
DİZ ALTI (TRANTİBİAL) AMPUTASYON

DİZ ALTI (TRANTİBİAL) AMPUTASYON

Diz altı amputasyonda, doğru ve profesyonelce yönetilmiş bir protez uygulamasından sonra çoğu hasta normal bir şekilde yürüyebilir ve hatta iyileştikten sonra koşu gibi daha yorucu aktivitelerin üstesinden gelebilir.

Diz Altı (Transtibial) amputasyonlar, günümüzde en sık yapılan bacak amputasyonlarından biridir. Ameliyat sırasında, bacağın dizin altındaki kısmı çıkarılır, kaval kemiği (tibia) kesilir. Bu nedenle “diz altı” veya "transtibial" olarak da bilinir. Ameliyatınızdan sonra yürümenizi ve hatta normal hareketlerinizi geri kazanmanızı sağlayan protezler (bknz. https://www.youtube.com/watch?v=EEZgoBRz6lY&t=1s) takılabilir.
 
Transtibial Ampütasyon Ne Zaman Gereklidir?
Dizin altındaki bacak ciddi şekilde hasar gördüğünde ve yaşam kalitenizi etkilediğinde transtibial amputasyonlar gereklidir. Çoğu durumda, sorunun vücudunuzun geri kalanına yayılmasını önlemek için amputasyon gereklidir. Amputasyon genellikle tümörler, ciddi enfeksiyonlar veya kronik ağrı durumunda kullanılır. Normal hareket etme ve işlev görme yeteneğinizi etkiliyorsa, belirli doğum kusurlarını (konjenital anomaliler) gidermek için de kullanılabilir.
 
Transtibial Amputasyonlar Ne Kadar Başarılıdır?
Ne kadar sağlıklıysanız, amputasyonunuzun başarılı olma olasılığı o kadar yüksektir. Bununla birlikte, genel olarak, bir transtibial amputasyon geçiren hastaların bacaklarındaki normal hareketi geri kazanmaları muhtemeldir. Bunun nedeni, dizinizin sağlam kalmasıdır, bu nedenle yeni protez bacağınız üzerinde yürümeye yeniden uyum sağlamanız daha kolaydır. Ameliyatınızdan önce ve iyileşmeniz sırasında, tamamen iyileşme olasılığınızı artırmak için kalçalarınızı ve dizlerinizi mümkün olduğunca güçlü tutmaya çalışın.
 
Bazı tıbbi durumlar amputasyonu zorlaştırabilir, bu nedenle ameliyattan önce bunları doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Ameliyatınızı veya iyileşmenizi zorlaştırabilecek bazı faktörler şunlardır:
  • Kronik hastalık
  • Zayıf kan akışı
  • Sigara içmek
  • Diz ağrısı öyküsü
  • Bacaktaki dokuda ciddi hasar
  • Diz üstüne yayılan tümörler veya enfeksiyon
  • Yürüme güçlüğüne neden olan diğer tıbbi durumlar
 
İyileşme Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Çoğu hasta diz altı amputasyondan sonraki gün eve dönebilir. Kesinin iyileşmesi birkaç hafta, geçici protezlerin takılması için bölgenin yeterince iyileşmesi 1-2 ay sürer. İyileşirken, bölgedeki şişliği kontrol etmek için bacağınızın sıkıca sarılması gerekecektir (güdük bandajı bknz. https://www.youtube.com/watch?v=PjFo0BO4O00) . Enfeksiyonu önlemek için alanı mümkün olduğunca temiz tutmanız gerekecektir.
 
İyileşme sürecinin tamamlanması bir yıl kadar sürebilir ve ağrı ve şişlikte yavaş yavaş bir azalma yaşarsınız. Bu süre zarfında, doktorunuzun izniyle yavaş yavaş normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Bacağınız yeterince iyileştikten sonra size kalıcı diz altı proteziniz takılacaktır.
 
Doğru ve profesyonelce yönetilmiş bir protez uyguylamasından sonra çoğu hasta normal bir şekilde yürüyebilir ve hatta iyileştikten sonra koşu gibi daha yorucu aktivitelerin üstesinden gelebilir.
WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı