PROTEZ SOKETİ ÜRETİMİ VE ÖNEMİ

Anasayfa  >  Blog
PROTEZ SOKETİ ÜRETİMİ VE ÖNEMİ

PROTEZ SOKETİ ÜRETİMİ VE ÖNEMİ

Soket tasarımının kalitesi önemlidir ve kullanıcının rahatı ile cihazı kontrol etme becerisinin direk belirleyicisidir.

Protez soketi, amputasyonu olan kişinin güdüğü ile protezin geri kalanı arasındaki birincil ve kritik arabirimdir ve bu nedenle ampute rehabilitasyonunda olumlu bir sonuca ulaşılmasını sağlamak için iyi, rahat bir uyum gereklidir. Protezin etkin kullanımı için soket uygulaması hayati öneme sahiptir ve soket yeterli yük iletimine sahip olmalı, stabilite ve kontrol sağlamalıdır. Amputasyonu olan birçok hasta protezlerini takmayı bırakır ve ana neden soketle ilgili problemlerdir (kötü uyum, zayıf biyomekanik ve azalan kontrol).
 
Bir soket yapma süreci, güdüğün ölçümlerinin alınması ve negatif model elde edilmesi başlar. Sonrasında bir pozitif model oluşturularak, soket uyumunu optimize etmek için model üzerinde uygulamalar yapılır, bu işleme "düzeltme" denir. Model daha sonrasında  soketi oluşturmak için karbon ve reçine kullanılarak lamine edilir, buna kesin soket denir. Bir kontrol/test/tanı soketi bazen kesin soket oluşturulmadan önce üretilir (klinisyenin uyumu değerlendirmesi ve değişiklik yapmasını sağlar). Mümkün olan en iyi tasarımı rahat ve etkili bir uyumla sağlamak için bazen birden fazla bağlantı parçası gerekir. Kesin soketler lamine edilir ve fiberglas, karbon fiber veya naylon malzemelerden yapılabilir.
 
Cihaz ve güdük arasındaki arayüz olduğu için, kullanılan model ne olursa olsun soket tasarımının kalitesi önemlidir ve kullanıcının rahatı ile cihazı kontrol etme becerisini belirler. Kullanılan malzeme (plastik, reçine veya karbon) ne olursa olsun soket yerleşimi ve ayarlaması profesyonelce yapılmamışsa, kullanıcı asla düzgün yürümeyecek ve rehabilitasyon planının kararlaştırılan hedefine asla ulaşamayacaktır. Uyumun kalitesi tamamen; protezcinin çalışmasına, bilgi ve tecrübe düzeyine, uygulama sırasında hassas ölçümler yapma kapasitesine ve kuvvetlerin uygun dağılımı için sokette yaptığı modelajın kalitesine bağlıdır.
WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı