Ampute Yoga

Anasayfa  >  Blog
Ampute Yoga

Ampute Yoga

Yoga yapmak bizlere ne kazandırır?

“Yoga, bireyin fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal boyutlarına denge ve sağlık getirmek için tasarlanmış eski bir disiplindir. ”
 
Hint inanışlarında, yoga (“yok etme” veya “birleştirme” anlamına gelen Sanskritçe kelimeden): “bilinci dönüştürme, özgürlüğe ulaşma ve yeniden doğuş için araç veya teknikler”dir.
 
Bugün Yoga’nın popüler olarak yorumlanmasında fiziksel egzersiz (asana) ve solunum egzersizleri (pranayama) içeren programlar ön plana çıkmaktadır.
 
Yoga ve Pranayama: Sağlık Üzerine Etkileri ile İlgili Bilimsel Çalışmalar
 
Bugün birçok kişi, uygulamanın altında yatan ve genellikle öğretinin daha ileri aşamalarında belirgin hale gelen Hindu bakış açılarını bilinçli bir şekilde benimsemeden, sağlık yararları için yoga yapmaktadır. Hatha yoga başlangıç egzerisizleri, çeşitli duruşlara ve nefes alma tekniklerinden oluşan fiziksel egzersizlere odaklanır. Artan sayıda araştırma kanıtı, bazı yoga tekniklerinin, Hipotalamo Hipofiz Adrenal (HPA) eksen ve sempatik sinir sistemi aktivitelerinin azaltılarak düzenlenmesiyle fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirebileceğini savunmaktadır.
 
Stres ve stres kaynaklı hastalıklar (hipertansiyon, anjina gibi) “modern” toplumda hızla büyüyen salgınlardır. Bütüncül yoga bilimi, stres ve stresin yol açtığı bozuklukları kontrol etme ve önlemenin en iyi yoludur. Birçok araştırma yoganın, her iki HPA ekseninin stres tepkisi üzerinde anında regüle edici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Yoganın stres yönetimine karşı etkinliği kabul edilmektedir. Aynı zamanda, yoga temelli kısa gevşeme eğitiminin, hem sempatik hem de parasempatik endeksleri “normal” sayılan referans değerlere çekerek otonom sinir sisteminin fonksiyonunu normalleştirdiği bulunmuştur. Çalışmalar, yoganın kortizol salınımını, kan şekeri düzeyini, aynı zamanda plazma renin ve 24 saatlik üre epinefrin-norepinefrin düzeylerini azalttığını gösteriyor. Yoga kalp atış hızını ve sistolik-diyastolik kan basınçlarını önemli ölçüde azaltır. Bu çalışmalar, yoganın HPA ekseninin stres tepkisi üzerinde anında sakinleştirici bir etkisi olduğunu göstermektedir. Kesin etki mekanizması belirlenmemiş olsa da, bazı yoga egzersizlerinin muhtemelen doğrudan vagal stimülasyon yoluyla parasempatik sinir sistemi aktivasyonuna neden olduğu varsayılmıştır. Shapiro ve diğ. depresif hastalarda 8 haftalık yoga eğitimini takiben, düşük frekanslı kalp atış hızı değişkenliğinde (sempatik sinir sistemi aktivasyonunun bir işareti) önemli düşüşler olduğunu kaydetmiştir. Patofizyolojik yoldan bağımsız olarak, yoganın direkt psikolojik etkileri olduğu gösterilmiştir: anksiyeteyi azaltmak ve duygusal, sosyal, ruhsal iyilik duygularını arttırmak. Yoganın, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, diyabet, kanser ve anksiyete gibi spesifik sağlık koşulları üzerindeki etkisini inceleyen çeşitli literatür incelemeleri yapılmıştır.
 
Ampute Bireyler için Yoganın Faydaları
WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı