Fantom Ağrısında "Yoga"

Anasayfa  >  Blog
Fantom Ağrısında

Fantom Ağrısında "Yoga"

Amputasyonu Olan Bireylerde Fantom Ağrısı Tedavisinde “Zihin-Beden Terapileri”

Fantom ağrısı (FA), amputasyonu olan bireylerin büyük bir kısmında önemli bir kronik ağrı kaynağıdır. FA için ilaç tedavileri genellikle çok da etkili değildir ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Kronik ağrının giderilmesi için zihin-beden terapilerinin etkinliğine dair artan kanıtlar vardır; bu nedenle, amputasyon ile ilişkili kronik ağrının giderilmesindeki zihin-beden terapilerinin rolü kabul görmektedir.

Çalışmada, FA yaşayan amputasyonu olan bireyler için zihin-beden terapileri üzerine odaklanmış bir literatür taraması yapılmıştır. Literatürde görsel ayna tedavisi dahil olmak üzere hipnoz, imgeleme ve geribildirim çalışmaları vardır; meditasyon, yoga ve tai chi üzerine yapılan çalışmalar olmakla birlikte sayısı çok değildir. Mevcut bulgular, FA yönetimine bir zihin-beden terapilerinin ümit verici olduğunu ve bu yöntemlerin tek başına veya geleneksel tedavilerle kombinasyon halinde, geçici veya uzun vadeli rahatlama sunabileceğini göstermektedir.

Araştırmacılar halen vücut-beden terapilerinin yarar potansiyeli ve etki mekanizmalarının (kortikal yeniden yapılanmayı, otonom sinir sistemindeki düzensizliği, stres yönetimini, başa çıkma kabiliyetini ve yaşam kalitesini etkilemek üzerine olan hedefler dahil) FA ile olan ilişkisi üzerinde çalışmaktadır.

Yoga, meditasyon ve ayna terapilerinin de dahil olduğu bahsedilen zihin-beden terapilerinin güvenilirliği artmakla beraber dünyaca kabul görmekte ve kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

 

"Moura VL, Faurot KR, Gaylord SA, Mann JD, Sill M, Lynch C, Lee MY: Mind-body interventions for treatment of phantom limb pain in persons with amputation. Am J Phys Med Rehabil 2012;91:701Y714."  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22286895

 

WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı